Lainat ovat Suomessa kalliita?

Alle 2000 euron pikaluotoille säädetyn korkokaton ajateltiin suitsivan lainojen hintoja. Toisin kuitenkin kävi, pikavippifirmat ovat oppineet kiertämään asetettua rajaa, arvioi talouselämän toimittaja Risto Malin Markkinointi&Mainonta:n kommentissaan.

Muutamia viikkoja sitten julkaistu selvitys ei tuonut esiin yllättäviä tietoja. STK Rahoituksen julkaisema selvitys kertoo, että pikavippien hinnoissa on suuria eroja. STK kilpailuttaa asiakkaidensa puolesta niin pikavippejä, kuin kulutusluottojakin. Se on havainnut satojen eurojen vuosittaisia hintaeroja, jopa muutaman tuhannen euron lainassa. Muutaman sadan euron luottokin voi kaikkine kuluineen maksaa useita satoja euroja asiakkaalle.

Vaikka suomessa toimivien rahoitusyhtiöiden nimelliskorot ovat tavallisesti n. 7 – 27 prosentin luokkaa, voi pikavippi tulla silti huomattavan paljon kalliimmaksi. Todellinen vuosikorko voi kohota jopa 50 %:n kun siihen laskee kaikki kulut. Kuluja peritään mm. avausmaksuna tai tilinhoitomaksuna. Esimerkkinä STK rahoitus on tarkastellut 1000 euron luottoa, jolle on valittu 12 kk maksuaika: Erot kalleimman ja halvimman vaihtoehdon välillä on ollut jopa yli 200 euroa.

Kokonaan uusi vääntö on myös pikavippien markkinointi, sekä hinnoittelu. Lieveilmiöitä riittää vaikka alaa on rajoitettu lain voimalla, esim. yöaikaan ei enää voi lainaa saada käyttöön.
Alle 2000 euron pikaluotoille säädetyn korkokaton ajateltiin suitsivan lainojen hintoja. Toisin kuitenkin kävi, pikavippifirmat ovat oppineet kiertämään asetettua rajaa.

Korkokattosäätelyn tulisikin muuttaa niin, että kaikki luotot saataisiin säätelyn piiriin. Tämä rajoittaisi huippukalliiksi tulevia lainoja. Viime vuoden alussa eläkkeelle jäänyt kuluttaja-asiamies on tätä edistääkseen tehnyt asiasta lakialoitteen. Oikeusministeriö on arviomuistiossaan suositellut samaa. Lisäksi tulisi harkita positiivisen luottorekisterin käyttöönottoa. Mikään toimenpide ei ole vielä ottanut tulta alleen.

Markkinaoikeus on tehnyt hiljattain päätöksen liittyen pikavippifirman toimintaan. Kuluttaja-asiamies vei 4finance Oy:n markkinaoikeuteen, jossa sille asetettiin 100 000 euron uhkasakko. Sakko koski tapauksia, jossa 4finance on ilmoittanut asiakkailleen luottoehtoja vasta sopimuksen teon jälkeen ja ilmoittanut luoton koron päiväkorkona.

Markkinaoikeus myös kielsi 4finance Oy:ta, ettei se voi periä viivästyskorkona 182,5 suuruista määrää. Markkinaoikeus piti koron suuruutta kohtuuttomana, toisaalta se ei myöskään ottanut kantaa siihen, mikä on kohtuullinen korko, joten 4finance voi edelleen periä suurta viivästyskorkoa, kunhan se on hieman alle 182,5 %.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *